tiistai 14. elokuuta 2012

Vastuukysymykset

Mitä on vastuullisuus?

Filosofi Esa Saarinen puhuu systeemiajattelusta ihmisen henkisen kasvun tiellä. Olen huomannut, että systemaattisuus on avainasemassa kaikessa yritysten kehittämisessä. Oli kyseessä sitten strategian jalkauttaminen, ympäristöjärjestelmän käyttöönotto, parhaan mahdollisen henkilön löytäminen rekrytointiprosessin aikana tai vaikka brändin rakentaminen. Pienet askelmerkit, tavoitteiden asettaminen, asianmukaiset mittarit ja seuranta, siinä kova pala purtavaksi!

Mihin sitten jää intuitio? Pitääkö kaiken olla etukäteen päätettyä, eikä siltä polulta ainakaan poiketa? Miten käy normaalilla esimiestasolla, kun ratkaistavaksi tulee päivittäin tilanne toisensa perään? Muistetaanko silloin jalot päämäärät ja sateenkaaren päässä odottava aarre? Vai mennäänkö tilanteen mukana, päätetään siitä mikä on käsillä sillä hetkellä ja nopeasti, suurinta etua tavoitellen?

Edellä esitetyn ajattelun perusteella väitän, että vaikka yhteiset tavoitteet kuljettaisivatkin firmaa kohti suurempaa hyvää, päätösten tekemisen takana on ihminen, joka sillä hetkellä tekee ratkaisun oman kokemusperänsä mukaan parhaakseen katsomalla tavalla.

Sattuneesta syystä, joka myöhemmin paljastettakoon, otan epistolakseni vastuullisuuden tutkailemisen, niinpä se toimikoon esimerkkinä toimijoiden vastuullisuudenkehittämisprojektissa.

Jatkoa seuraa ensi numerossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti