maanantai 2. toukokuuta 2011

Kysymyksiä pukkaa -Kuopio Innovation

Kävin haastattelemassa ja juttelemassa Kuopio Innovationin Anneli Tuomaisen kanssa viime torstaina ympäristövastuuasioista. Kuopio Innovationhan on yksi ympäristöalan osaamiskeskuksista, ja siten erinomainen kohde pohdinnoissani ympäristövastuuasioiden olemassaolon ja kehittymisen saralla.

Nykyaikainen riskeistä suurin, eli Internetin jumiutuminen esti kuitenkin sananvapauden toteutumisen ennen vappujuhlimisia, joten ympäristövastuullisen aatteen palo pääsee leviämään Viherpesua-blogiin kirjoitetussa muodossa vasta tänään. Emme anna kuitenkaan viivästyksen haitata, asiahan ei tästä muukseen muutu.

Ympäristövastuu kiteytyy monen mielessä sekä perinteisiin energian ja jätteenkäsittelyyn, sekä siihen, miten yritys omassa toiminnassaan ympäristöarvoja toteuttaa. Anneli Tuomainen lisäsi listaan aiheellisesti cleantech:n käytön, joka eittämättä kuuluu listalle sellaisissa yrityksissä, missä puhtaan ja ympäristösäästävän teknologian käyttö on mahdollista.

KIO (eli Kuopio Innovation) on mukana monessa hankkeessa, ja vaikka sen osaamisalueisiin kuuluvatkin ympäristön lisäksi mm. hyvinvointi ja elintarvikeala, olin tässä juttutuokiossa kiinnostunut eniten ympäristövastuuasioista. Yhteistyötä tehdään kuulemma jonkin verran niin Kuopion kaupungin, yliopiston kuin AMK:nkin kanssa, mutta ei näemmä liikaa kuitenkaan. Tulevaisuuden strategialinjauksissa onkin mahdollista tehostaa yhteistyötä ja kehittää yhteisprojekteja entistä enemmän. Aidon ja hedelmällisen yhteistyön tuloksia tuskin kukaan voi kiistää, mutta on tietysti pidettävä huoli siitä, ettei yhteistyö ole pelkkää palavereissa istumista. Konkreettisia toimintoja on saatava aikaiseksi Kuopion alueen ympäristöosaamisen kasvattamiseksi ja kokoamiseksi, mikäli mielitään tehdä siitä yksi alueen osaamisen ja asiantuntijuuden keihäänkärjistä.

Kuopio Innovationin siipien suojassa toimii hautomo aloittaville yrityksille. Haudottavien kanssa käydään läpi asiantuntijan kanssa perustamiseen, kannattavuuteen ja ylipäätään toimivuuteen kuuluvia asioita. Itsekin olen Onnistamo Oy:n alkuvaiheessa käynyt hautomopalveluja hyödyntämässä, ja mielestäni ne ovat ehdottomasti hyödyllisiä. On aina rakentavaa, kun pääsee sparraamaan ideoitaan jonkun asiaa tuntevan tahon kanssa. On myös eteenpäin vievää, kun joku osaa kysyä oikeita kysymyksiä... Myös niitä kinkkisiä.

Kävi ilmi, että ympäristö- ja yritysvastuuasiat eivät kuulu hautomosuunnitelmaan lainkaan, jollei niitä erikseen pyydetä (eikä varmaan ole kamalasti pyydetty). Olisi kuitenkin ehdottoman tärkeää, että aloittavassa yrityksessä totuttaisiin heti alusta asti huomioimaan ympäristövastuuasiat yhtenä normaalina toimintamallina. Totuttuja tapoja on aina hankalampi alkaa muuttamaan myöhemmin. Kuopio Innovation yhtenä ympäristöosaamiskeskuksena olisi nimenomaan oikea taho vaikuttamaan yrityksiin tässä varhaiskasvatusvaiheessa, kuten myös yhtä lailla muun elinkaaren aikana. Hyviä mahdollisuuksia ei pidä hukata, niihin pitää tarttua!

Onko nyt kuitenkin niin, ettei suutarin lapsella ole kenkiä? Vaikka ympäristöosaamiskeskuksesta on puhe, ei kuulemma osaamiskeskuksilla ole omaa ympäristövastuuohjelmaa tai -ohjeistusta, joka näkyisi toimistolla työntekijöille tai yhteistyökumppaneille! Osaamista varmasti on asiaan liittyen enemmän, kuin keskiverrossa organisaatiossa, eikä toiminta ole tietenkään luonteeltaankaan mitä suurimmissa määrin maita ja mantuja pilaavaa, mutta silti! Myös osaamisintensiiviset yritykset voivat ottaa huomioon nämä asiat toiminnassaan, vieläpä vahvasti. Ensin omat asiat kuntoon, ja sitten opettamaan muita! Kyllä se homma siitä etenee.

Kuopio Innovation on yksi vahvoista toimijoista Kuopiossa, ja uusia tuulia lienee luvassa. Keväisen toimitusjohtajan vaihtumisen myötä strategiaa ja sen toimeenpanoa linjataan ahkerasti, ja ainakin haastateltavani oli toiveikkaana odottamassa uusia linjauksia. Onhan kaikkien osapuolien kannalta tehokkainta ja selkeintä, että Kuopion ympäristöosaamisen kehittämistä vetää asiastaan innostunut, luova, idearikas ja vahva osaaja! Jäämme seuraamaan tilannetta tiiviisti ja odottamaan tuloksia.

Seuraavana haastatteluvuorossa on Talentree Oy:n Antti Haapakorva, jonka kanssa juttelemme ympäristövastuusta strategisena näkökulmana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti